Zoeken
 
Onze oplossing voor groothandel en onderhoudsbedrijven.
De standaard oplossing die voelt als maatwerk.

Verkoop en reparaties

Verkoop en reparaties

Order-Direct ondersteunt het verkoopproces met een reeks van verkoopbonnen die naar elkaar verwijzen: offertes, orderbevestigingen, verzendbonnen (pakbonnen), reparatiebonnen (werkbonnen) en fakturen.

Is een bon (bijvoorbeeld een verzendbon) eenmaal ingevoerd, dan wordt hiervan met één druk op de knop automatisch de volgende bon (een faktuur) aangemaakt.

Offertes

Een offerte is een prijsopgave van één of meer artikelen, bestemd voor een prospect of een klant. Iedere offerte kan worden voorzien van aanvullende gegevens, zoals de naam van de aanvrager, het aanvraagnummer van de klant en een begeleidende kop- en voettekst. U kunt standaard teksten definiëren voor gebruik op offertes.

Aan iedere offerte kan een offertestatus worden toegekend, die in de loop van de tijd kan wijzigen. De lijst van mogelijke statussen stelt u zelf samen.

Bekijk hier een voorbeeld offerte.

Orderbevestigingen

Gaat een klant akkoord met een offerte, dan wordt hiervan een orderbevestiging gemaakt. U hoeft de offerteregels dan niet over te typen. Een orderbevestiging bevat artikelen die nog niet direct worden uitgeleverd, bijvoorbeeld omdat ze nog uit het magazijn gehaald moeten worden.

Orderbevestigingen maakt u ook aan wanneer er sprake is van artikelen die niet meer op voorraad zijn en dus eerst besteld moeten worden of wanneer een klant de artikelen nog niet mee kan nemen, bijvoorbeeld bij een telefonische order.

Bekijk hier de offerteregels van een faktuur.

Verzendbonnen (pakbonnen)

De volgende stap in het verkoopproces is de verzendbon (pakbon). Hierop staan artikelen die door een klant meegenomen, bij een klant bezorgd of naar een klant opgestuurd zijn, maar nog niet zijn betaald.

Een verzendbon kan het vervolg zijn op een orderbevestiging die (gedeeltelijk) wordt uitgeleverd, maar kan ook los worden aangemaakt. Een verzendbon wordt vaak door de klant ondertekend.

Reparatiebonnen (werkbonnen)

Reparatiebonnen (werkbonnen) hebben betrekking op een reparatie, installatie, onderhoudsbeurt of keuring van een machine, computer, heftruck of iets dergelijks. Op een reparatiebon worden de gebruikte onderdelen en het aantal arbeidsuren vermeld.

Bij een externe reparatie worden reparaties opgestuurd naar de leverancier, fabrikant of een externe onderhoudsdienst, vergezeld van een reparatiebrief.

Ten behoeve van het keuren van machines en elektrisch gereedschap kan bij een reparatiebon een keuringsrapport worden aangemaakt en afgedrukt.

Bekijk hier een reperatiebon.

Fakturen

Een faktuur is een rekening voor een aantal geleverde artikelen en/of verrichte reparaties, te voldoen door de klant. Een faktuur kan worden aangemaakt als vervolg op een offerte, orderbevestiging, verzendbon of afgehandelde reparatie, maar wordt ook veelal bij contante verkopen gebruikt.

Bekijk hier een verkoopfaktuur.

Automatisch faktureren

Verzendbonnen en reparatie­bonnen worden doorgaans periodiek in serie gefaktureerd; het programma verzamelt dan alle te faktureren bonnen, maakt er fakturen van en drukt deze vervolgens af of verstuurt ze per e-mail.

Bekijk hier hoe u automatisch faktureert.